woensdag 10 augustus 2011

Zeemeerminnen en dolfijnen

Behalve met stoere draken kan je je ook helemaal uitleven met zeemeerminnen en dolfijnen.
Schelpjes in allerlei vormen, zeesterren, de glinsteringen in het water en natuurlijk de sierlijk staarten van dolfijnen en van zeemeerminnen. Ik had eerst twee hangers gemaakt in echte marine kleuren, maar zeemeerminnen bestaan, zoals iedereen weet, in heel veel kleuren. Eigenlijk in de lievelingskleur van iedereen bestaat er wel een. Hieronder zie je er een paar boekenleggers met zeemeerminnen en dolfijnen:



 





dinsdag 19 juli 2011

Boekjes!

We hebben een leuke opdracht gekregen voor een heleboel boekenleggertjes, die als relatiegeschenk worden gebruikt voor een uitgeverij van hele mooie kunst/fotoboeken.
Dus zijn we aan de slag gegaan.
Eerst de binnenkantjes, want als je met wit werkt moet je liever niet tegelijk met andere kleuren werken om niet af te geven. 
Dan, met gekleurde kaftjes worden het echte boekjes.


Die moeten na het bakken gelakt worden. Hier staan er een paar te drogen.


En dan worden ze samengevoegd tot unieke boekenleggers.
Héél veel boekenleggertjes, hier zie je alleen de hangertjes nog.
 
En hier een voorbeeld van eentje die af is en als voorbeeld in een boek steekt.

zondag 29 mei 2011

Draken boekenlegger

Laatst heb ik nieuwe metalen boekenleggers binnengekregen waar wij de hangers aan maken met Fimo. Een van de boekenleggers is een schitterende draak. Echt een stoere boekenlegger voor jongens, maar ook voor stoere meiden die geen zin hebben in zoete bloemetjes. Bij een draak vind ik de kleuren felgroen en knalrood wel passend, dus ik ben maar begonnen met groen. Aangezien ik geen mooie kleur donkergroen had, heb ik zelf een kleur gemengd. De lichte, felgroene kleur heb ik mooi donker gemaakt met glitterblauw. Daardoor komen er ook mooie glittertjes in die klei tevoorschijn. Ik gebruik altijd eerst meer van de lichte kleur als van de donkere kleur en niet 1 op 1, want de donkere kleuren overheersen altijd snel en dat kost veel lichtgekleurde klei. De gemengde kleur combineer ik nu met de felle lichtgroen in de kralen. Bij grote draken zie ik de schubben al voor me met een puntige staart. Dus de onderste kraal krijgt mooie schubben voor een echt draken effect. De andere kraal is groene klei gecombineerd met mooi bewerkt metaal wat zo uit de riddertijd zou kunnen komen. Dit is het resultaat van de groene draken-boekenlegger:





Binnenkort begin ik met de rode draken-boekenlegger.

zaterdag 28 mei 2011

Polystyreen


Wat heeft dit nu met polymeerklei of fimoklei te maken?
Dat zal ik uitleggen. Fimo kun je goed bewaren omdat het niet zo snel uitdroogt. Het enige is dat je de kleuren van elkaar moet scheiden door bv reepjes van de plastic boterhamzakje eromheen te wikkelen. Ook canes kun je zo bewaren om later nog eens te gebruiken. Ik had in een plastic bakje kleine canes bewaard om bij workshops te gebruiken. Van de week haalde ik ze eruit en wat blijkt: de polystyreen die in aanraking was gekomen met de fimo (meestal de topjes) was helemaal gesmolten! Een kauwgomachtige substantie maakte dat ik die delen van de canes moest wegsnijden omdat ze niet meer te gebruiken zijn.


Ik heb dus het symbooltje even opgezocht wat onder op het bakje staat en het blijkt polystyreen te zijn. Deze kunststof wordt veel gebruikt voor goedkope geperste voorwerpen zoals wegwerpbekertjes en -friet(patat)bakjes. Het wordt ook vaak als schuim geproduceerd door toevoeging van CO2, bekend als piepschuim, Styropor of Styrofoam. Daarvan weet je wel dat je bv geen velpon erop moet doen, omdat het smelt. In polymeerklei zit blijkbaar oplosmiddel voor polystyreen.
Overigens geldt dat ook voor sommige lakken, maar daar schrijven we een andere keer nog wat over.
Let dus op in wat voor plastic bakjes je je fimo bewaart! Wil je een beter idee? Neem dan de bakjes van de afhaalchinees, die zijn van polypropyleen en veel beter bestand tegen oplosmiddelen(en hoge temperaturen en de magnetron, maar dat is een ander verhaal)

zondag 1 mei 2011

Een heerlijke dag



Gisteren stonden we op de Blaricummerie op de Kunststraat met onze fimosieraden. Het was natuurlijk ongekend mooi weer en het was gezellig druk. We hebben weer lekker wat ruimte in onze voorraadkast kunnen maken en heel veel mensen uitleg gegeven en enthousiast gemaakt om zelf (met de kinderen) te gaan kleien.
De Sisters in Art banner trok de aandacht en de engelse drop ketting - tot die werd verkocht tenminste. Ik hoop dat degene die hem heeft er ook een blikvanger aan heeft!


Een leuk verhaaltje wil ik jullie niet onthouden: er stond een jongetje van een jaar of 9 (groep 5 bleek later) op het randje van onze stand ernstig geld te tellen in zijn portemonneetje. Ik zag het in mijn ooghoek want ik was ook met iets anders bezig. Op een gegeven moment was hij eruit en vroeg of hij een boekenleggertje kon kopen. Natuurlijk! ik vroeg of het een kadootje was. Ja, voor zijn vader en moeder. Want die hadden hem geld meegegeven om naar de Koninginnemarkt te gaan en hij wilde wel wat terugdoen. Wij smolten ongeveer de kraam uit! Later werd me gevraagd waarom ik geen korting heb gegeven; natuurlijk had ik dat zó willen doen, maar had ik hem dan in zijn waarde hebben gelaten? Hij had tenslotte heel serieus zijn geld staan tellen en had overwogen dat hij dat er voor over had. Dat nam ik dus ook serieus. Maar we hebben wel zo mooi mogelijk ingepakt, met krullen en zo...
Ik weet niet wie de gelukkige vader en moeder zijn die een klein zoet Valentijnhartjes boekenleggertje hebben gekregen, maar gefeliciteerd met zo'n lekker joch!

woensdag 13 april 2011

Kreeftje

Michaela vertelt hoe je een grappig kreeftje maakt.


Ik had zin in iets anders dan kralen en ik had zin in een kleur die ik niet veel gebruik: mint. Eerst heb ik een overloopje (zie skinnerblend) gemaakt van mint naar transparant wit. Toen ik daar mee klaar was, dacht ik als eerste aan schelpen, want daar ben ik dol op. Maar ik wilde toch wat anders... Inspiratie genoeg. Wij hebben zelf een groot zee-aquarium gehad en daar zaten ook allerlei gekke beestjes in. Onder andere kreeftjes en garnalen. Sommige kreeftjes zitten in een schelp en kunnen je heel gek aankijken.
Nou, dat ga ik dus maken:
Een overloopje is meestal te groot voor een schelp, dus ik snij er een randje af, zodat ik een smal overloopje over houd.

Hiervan maak ik een rolletje, waarvan de ene kant dun is en de andere kant breed.




Ik heb gekozen voor de witte kant dun en de mintkleurige kant breed.

Ik begin de dunne kant op te rollen en maak het torentje steeds iets breder.





Het uiteinde van de schelp kan je een beetje plat maken, zodat de schelp mooi is afgewerkt.
Door het overloopje aan de witte kant te beginnen is de rand van de schelp mintkleurig. Dit steekt mooi af bij witte ogen.

Van transparant wit maak ik twee gelijke bolletjes en plak op elk bolletje een heel klein puntje mint.



De ogen zijn klaar en druk ik onder de schelp.
Voor de scharen van de kreeft neem ik twee stukjes klei van dezelfde grootte. Hiervan maak ik een soort ovaal, een beetje plat.

Om de scharen te maken, snij je een krom sneetje in het uiteinde. Zorg ervoor dat de buitenste schaar iets groter is dan de binnenste schaar.
Plak de scharen onder de ogen.

Als je tevreden bent met het resultaat, kan het de oven in. Of maak er lekker nog eentje.

vrijdag 1 april 2011

Reduceren


Redu-watte?
Reduceren is het kleiner maken of eigenlijk smaller maken van een cane.
Je begint namelijk meestal met een dikke plak om het patroon goed te kunnen maken, en dat moet daarna worden gereduceerd tot een rolletje of staafje (cane), eventueel in verschillende diktes.
Het spannende is dat het patroon helemaal intact blijft terwijl je het formaat toch erg verkleint.


Reducing or reduction is to make smaller or actually reduce the width of a cane.
You usually start with a thick slice to make a good pattern and that should then be reduced to a roll or stick (cane), possibly in different thicknesses.
The exciting thing is that the pattern remains completely intact while the size is very much reduced.
 


De plak met patroon. The big slice with pattern.

Begin met de pinkmuizen van je handen om gelijkmatig druk uit te oefenen.
Start with the sides of your hands to apply pressure evenly. 

Ook kun je met je vingers druk aan alle kanten uitoefenen, zodat de cane dunner en langer wordt. You can also use your fingers to put pressure on all sides evenly, in order to make the cane longer and thinner. Well, eventually it comes down to practice, practice, practice...
Tja, en uiteindelijk komt het gewoon neer op: veel oefenen...

Verschillende diktes canes.