Twee zussen met een gezamenlijke passie: polymeerklei (ook wel bekend als fimoklei)laten zien wat er allemaal mogelijk is met dit veelzijdige materiaal. Maar we laten ook zien waar we verder op creatief gebied mee bezig zijn
zaterdag 28 mei 2011
Polystyreen
Wat heeft dit nu met polymeerklei of fimoklei te maken?
Dat zal ik uitleggen. Fimo kun je goed bewaren omdat het niet zo snel uitdroogt. Het enige is dat je de kleuren van elkaar moet scheiden door bv reepjes van de plastic boterhamzakje eromheen te wikkelen. Ook canes kun je zo bewaren om later nog eens te gebruiken. Ik had in een plastic bakje kleine canes bewaard om bij workshops te gebruiken. Van de week haalde ik ze eruit en wat blijkt: de polystyreen die in aanraking was gekomen met de fimo (meestal de topjes) was helemaal gesmolten! Een kauwgomachtige substantie maakte dat ik die delen van de canes moest wegsnijden omdat ze niet meer te gebruiken zijn.
Ik heb dus het symbooltje even opgezocht wat onder op het bakje staat en het blijkt polystyreen te zijn. Deze kunststof wordt veel gebruikt voor goedkope geperste voorwerpen zoals wegwerpbekertjes en -friet(patat)bakjes. Het wordt ook vaak als schuim geproduceerd door toevoeging van CO2, bekend als piepschuim, Styropor of Styrofoam. Daarvan weet je wel dat je bv geen velpon erop moet doen, omdat het smelt. In polymeerklei zit blijkbaar oplosmiddel voor polystyreen.
Overigens geldt dat ook voor sommige lakken, maar daar schrijven we een andere keer nog wat over.
Let dus op in wat voor plastic bakjes je je fimo bewaart! Wil je een beter idee? Neem dan de bakjes van de afhaalchinees, die zijn van polypropyleen en veel beter bestand tegen oplosmiddelen(en hoge temperaturen en de magnetron, maar dat is een ander verhaal)
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten